Frågor och svar om golvslipning

22 maj

Planerar du att göra en golvslipning? Det kan få ett slitet trägolv att se ut som nytt, redo att nötas ned igen. Skärvor, sprickor och andra skador kan ibland tas bort helt genom att slipa ned dem. Innan du påbörjar slipningen, kan det vara bra att känna till lite mer kring hur det går till. Här ger vi exempel på ett antal vanliga frågor och svar.

Hur mycket kostar det?

Det korta svaret på den här frågan är att det varierar. En firma som gör golvslipning i Stockholm skriver på sin hemsida att de tar mellan 182 och 315 kronor per kvadratmeter för en slipning inklusive efterbehandling. Samtidigt bör man komma ihåg att en golvslipning i Stockholm ofta är dyrare än i mindre städer, och det går säkerligen att hitta lägre priser än så. Dock kan det vara ett rimligt intervall att utgå ifrån. Priset sätts utefter golvtyp och vilken behandling som ska ingå.

Ponera att du köper en golvslipning för 200 kronor kvadratmetern. För ett rum på 25 kvadratmeter blir det alltså 5 000 kronor. Dock kan fler kostnader tillkomma. Ta in flera offerter och jämför dem.

Vilken behandling bör man välja?

Olika företag, bland annat den firma som gör golvslipning i Stockholm (som nämns ovan), erbjuder ett flertal olika behandlingar att välja mellan. Valet av behandling beror på flera faktorer. Bland annat följande:

  • Vilket material golvet är tillverkat av.
  • Vad golvet ska användas till.
  • Personlig smak.
  • Hur miljövänlig man vill vara.
  • Vilken budget man har.

Dammar en golvslipning mycket?

De flesta företag idag använder dammfria slipmaskiner. Det här innebär att dammet som uppstår omedelbart sugs upp i en behållare. Det förekommer fortfarande att man använder slipmaskiner utan den här funktionen, och då får man räkna med en hel del damm. Moderna slipmaskiner är dock allt som oftast dammfria. Dock får man alltid räkna med en liten mängd damm i rummet där det arbetas.

Hur många gånger kan ett golv slipas?

Det beror på. Ett massivt trägolv kan slipas väldigt många gånger. En parkett till exempel, som ofta är lite känsligare, kan slipas färre gånger. Fråga en fackman om du är osäker.