Vegetarisk smörgåstårta

25 maj

Smörgåstårta är en väldigt kreativ rätt där man både kan variera innehållet på olika lager samt garneringen. Våga ta ny inspiration och testa nya lager. Ska du tillverka en vegetarisk smörgåstårta? Varför inte våga på att testa…

För att bjuda på riktigt smakrika vegetariska smörgåstårtor finns alltid proffskök att engagera!

…egen humus

Färdig humus kan köpas hos de flesta välsorterade matbutiker. Med större efterfrågan på vegetariska rätter och livsmedel finns idag även humus med olika smaker. Men det är minst lika enkelt att göra egen humus. Ta en burk med kikärtor och låt den rinna av. Mixa dessa tillsammans med en matsked vatten och smaksättningar. Exempelvis går det att ha citron, salt och peppar. Humus kan nästan sägas vara basutbud när man ska göra vegetarisk smörgåstårta.

…smarrig avokadokräm

Ta tre avokados och mosa dessa. Häll i en matsked pressad citron och blanda ihop detta med två matskedar hackad rödlök samt 3 matskedar Crème fraîche. Ska det vara en vegansk smörgåstårta får Crème fraîche väljas bort och ersättas med veganskt alternativ.
Ett alternativ till rödlök är pepparrot. I likhet med lök skapar pepparrot ett ”sting” och här får man helt enkelt smaka av för att hitta rätt styrka. Glöm inte salt och peppar för att lyfta fram smaken bättre.

…kladdig kesoröra

Olika kesoröror skapar substans och ett mildare lager på smörgåstårtan. I likhet med hur humus kan smaksättas efter egen smak kan även kesoröror skapas med en rad olika smaksättare. I ett recept på Alltommat.se nämns exempelvis röd pesto. Där har man valt 2dl naturell keso som blandas med 2 tsk pesto.

….lyxig caviarröra

Byt ut klassiska kaviaren mot tångcaviar och blanda den (ca 75 gram) med 2 dl majonnäs, en halv citron, en halv rödlök och en halv gurka. Vill man att smörgåstårtan inte bara ska vara vegetarisk utan även vegansk byts bara majonnäsen ut mot vegansk majonnäs.

…äggröra

Ägg används både i lager och ovanpå smörgåstårtor. Mosa äggen eller strimla dessa och blanda smaksättare och grönsaker. Ägg passar exempelvis mycket bra med avokado, citron, majonnäs, persilja och caviar. Generellt är det väldigt lätt att hitta recept till en vegetarisk smörgåstårta då utbudet av vegetariska produkter som ”ersätter” kött är stort. Det går därmed att ta de flesta recepten och bara byta ut kött till vegetariska alternativ.