Under parterapi

23 jan

Är du redo att prata om problemen? Är din partner det? Om ni inte kan lösa situationen på egen hand, kan det vara bra att uppsöka parterapi. Kliniker finns runt om i landet, och flest finns i större städer som Göteborg och Stockholm (inte minst i Stockholm). Om du är ny till terapiformen, eller terapi överlag, så kan den här texten kanske ge dig ett annat perspektiv på saken. Här är saker som din terapeut inte kommer att hävda.

Ni kommer inte att klara det

Även om terapeuten tänker så, är det inget som kommer att sägas högt. Kanske får ni en hint i stil med ”ni behöver nog ta ett beslut kring om detta kommer att fungera på lång sikt”. I sådana fall kan det vara en kommentar som kanske är starkare än vad den låter.

En terapeut i USA påstår sig kunna se om ett par kommer skilja sig, och att han har rätt 90 % av tiden, tack vare hans studier i ämnet. Han säger dock också att det är någonting som man helt enkelt inte säger.

Jag gillar din partner bättre än dig

Det är inte ovanligt att någon av klienterna under parterapi upplever att terapeuten favoriserar partnern. Känner man så, kan det bli ett stort hinder för hur terapin fungerar i praktiken – hur effektiv den kan komma att vara, helt enkelt. Det är givetvis viktigt att problemen attackeras på ett objektivt sätt, annars kan det faktiskt göra mer skada än nytta.

Samtidigt är det mycket svårt för en terapeut att ge exakt lika mycket uppmärksamhet till båda parterna under en session. Man bör inte vara rädd för att ta upp detta om man upplever det. Föreslå mer balans.

Ni borde inte vara tillsammans

En anonym psykolog i Stockholm, som håller i parterapi, säger att hon inte alltid är ärlig under sina sessioner. I sådana fall hade hon nämligen sagt till många par att de helt enkelt inte bör vara tillsammans. Det här hör dock ihop med den första rubriken i texten – även om det finns väldigt många tecken på att klienterna skiljer sig inom en snar framtid, är det helt enkelt inte något man säger.