Varför är det nyttigt att bada bastu?

25 okt

En stund i en bastu ger behaglig värme och avkoppling, men bidrar även till en bättre hälsa.
 Förr i tiden brukade man kalla bastun för ”den fattiges apotek”. Det fanns en rad olika huskurer som var kopplade till stunden i hetluften. Då visste man kanske inte riktigt vad som hände i kroppen men idag har forskningen kommit fram till flera hälsofaktorer som gynnas av värmen.

  • Immunförsvaret stärks
  • Risken för hjärt- och kärlsjukdomar minskar
  • Blodtryck och kolesterolhalten sänks
  • Spänningshuvudvärk och nedstämdhet påverka gynnsamt
  • Gifter som lagras i kroppen rensas ut
  • Stressnivån i kroppen sänks

Vad är det som händer i kroppen?

Värmen framkallar feber och höjer kroppens temperatur cirka 1 grad. Blodkärlen vidgas för att vi ska kunna svettas och reglera temperaturen. Svettningarna driver ut en rad gifter och metaller som vi samlat på oss i kroppen. I och med att kärlen vidgas måste hjärtat slå snabbare och pumpa mer blod runt i systemet. Hjärtat stärks och kärlens elasticitet gynnas. Ett hjärta som arbetar effektivt är en stark hälsofaktor.

Att basta regelbundet ökar kroppens förmåga hantera den höga temperaturen. Så övning ger färdighet även på det här området. Strävar man efter att skapa ett andningshål för återhämtning efter en stressig dag så är värmen mycket gynnsam för en snabb och effektiv nedvarvning.

Hur varmt ska det vara i en bastu?

För att få fram så många hälsoeffekter som möjligt bör det vara 60 – 80 grader varmt. Efter cirka 10 minuter går man ut och svalkar av sig med en dusch. Detta kan man upprepa 2 till 3 gånger. Att man dricker mycket är viktigt, då vi tappar en stor mängd vätska genom svettningen. Det finns de som hellre har endast 40 grader varmt. Då kan man sitta längre och den värmen är alldeles tillräcklig för att minska spänningshuvudvärk och nedstämdhet. Det finns däremot ingen forskning som pekar på att den låga temperaturen påverkar hjärtat så att övriga hälsoeffekter kan uppnås.

Kan man byta träning mot att bada bastu?

Förbränningen av kalorier gynnas av både träning och bastu. Hjärtat stärks av båda aktiviteterna, så på ett sätt kan man tänka så att träning kan bytas mot bad. Vad man däremot inte uppnår med badet är stärkta muskler och träning som motverkar benskörhet.