Separation och rådgivning? – Här finns hjälpen i Sollentuna

28 okt

Närmar ni er en punkt då separation är oundvikligt? Eller vill ni helst av allt ”hitta tillbaka till varandra” även om det innebär en tid av uppoffring och mycket samtal? För dig som bor i Sollentuna finns både parrådgivning, familjerådgivning och andra samtalsformer för att hitta rätt. Kom ihåg att frågan inte bara handlar om er – utan även om eventuella barn.

Familjerådgivningen via kommunen

Familjerådgivningen drivs inom Sollentuna kommun och vänder sig till par och familjer. Här möts man för att hitta vägar till samtal. Det kan ske i kommunens regi men eftersom det är ”kundval” i kommunen betyder att man även kan välja en privat aktör för parrådgivning förutsatt att de har avtal med kommunen. Genom att väja någon av dessa kommer kostnaden hållas nere. Ett besök för parrådgivning kostar 400 kr. Det är därmed subventionerat mot om man skulle betala fullt pris. Men då finns begränsning. Parrådgivning inom kommunens ramar i Sollentuna får max genomföras vid fem tillfällen. Finns det ”särskilda skäl” kan däremot enstaka fler tillfällen beviljas. Kom ihåg att det inte är terapi som genomförs utan fokus ligger på parrådgivning via samtal.

Psykolog och beteendeterapeuter

Behöver ni djupare analys kring beteende och känslor kan det istället vara en psykolog eller terapeut som bör besökas. Jämför gärna flera terapeuter och psykologer för att hitta de med ett arbetssätt som passar dig. Det är relativt stor bredd på arbetssätten och vad man är specialist på. En del psykologer har exempelvis valt att fokusera just på parrådgivning vilket gör att de har mycket stor erfarenhet inom området. Välj i första hand en terapeut som du känner dig trygg med. Det är vad som absolut ska väga tyngst.

Om det uppstår vårdnadstvist

Har ni tagit beslutet att separera kan nästa fråga bli minst lika svår att lösa. Var ska barnen bo? Vem ska ha vårdnaden eller ska ni ha den gemensamt? Blir det en tvist som ni inte själva kan lösa kommer det lösas i tingsrätten. Därmed kan det vara tryggt att först diskutera frågan med en advokat som är duktig på frågor inom familjerätt. Det finns flera advokater i Sollentuna men självklart kan man även anlita någon i övriga Stockholm. Det viktiga är att kompetensen finns inom området.