Inbrottssäker innerdörr

5 nov

För att skydda dig mot inbrott så är dörrar av central betydelse. DU tänker kanske genast på ytterdörren, men även en inbrottssäker innerdörr kan vara att stor betydelse för att förhindra tjuven från att ta sig vidare och komma åt värdefulla ägodelar.

En inbrottssäker innerdörr kan behövas av flera anledningar. En tjuv som väl tagit sig in i byggnaden bör förhindras att ta sig vidare, till exempel ner i källaren eller in i andra där värdefulla saker hittas. En inbrottssäker innerdörr kan vara en trädörr som har en kärna av galvaniserat stål. På så sätt behöver du inte oro dig för att dörren ska förfula ditt hem. Många företag som erbjuder en inbrottssäker innerdörr kan ansvara för hela processen med tillverkning och installation. Om du föredrar att sköta installationen själv så levereras vissa inbrottssäkra innerdörrar i färdiga kit där det bara är att packa upp och montera. Karmar och dörrblad är ofta redan monterade och lås och tillbehör är förberedda för att installeras.

Lås med den senaste tekniken

En viktig sak när det gäller säkerhetsdörrar och inbrottssäkra innerdörrar är självfallet låset. Ett lås kan förstärkas genom att dörren reglas med hjälp av handtaget. En vanlig funktion där dörrbladet låses fast så att låsets hakregel inte påverkas av listtryck. Det låter kanske lite komplicerat men det betyder enkelt förklarat att det blir svårare för tjuven att bryta sig igenom dörren eftersom det blir svårare att få in ett verktyg mellan dörrbladet och dörrkarmen. En annan fördel med dessa typer av lås är att dörren är enklare att öppna eftersom det inte behövs någon styrka alls för att vrida om nyckeln i låset – detta eftersom tekniken gör att det inte är någon belastning på låskolven.

Karmar av alla de slag

En dörrkarm kan tyckas vara en obetydlig sak, men faktum är att karmen är en central del när det gäller en inbrottssäker innerdörr. Det finns karmar i olika storlekar och av olika modeller, men gemensamt är att de flesta är gjorda i stål. En minikarm kan användas för att byta ut gamla dörrar mot nya säkerhetsklassade dörrar utan att göra ett allt för stort ingrepp i den befintliga konstruktionen.