Vet mer om silverfiskar – och om hur du blir av med dem

24 aug

Vet mer om silverfiskar – och om hur du blir av med dem

Att ha dem i hemmet är inget ovanligt. Faktum är att det är en av de vanligaste insekterna att ha inomhus. De syns ofta i badrummet, och många tycker att de är obehagliga. Bra att känna till är att de inte alls är farliga. De trivs bra där det är varmt och fuktigt och äter gärna avlagringar som bildas under galler och avloppsventiler. En annan typ av silverfisk, den långsprötade, tycker om att knapra på material med mycket stärkelse, så som tapetrester, till exempel.

Som ovan nämnt är de ofarliga. Att de dyker upp i badrummet behöver inte betyda något, eller vara tecken på någon skada på huset. Om de däremot dyker upp i sovrum eller vardagsrum finns det skäl att reagera, eftersom det kan vara tecken på fuktskador. Silverfisken i sig gör ingen skada, utan kan snarare betraktas som någon som håller rent om nätterna.

Att bli av med dem

Det finns flera metoder för att bli av krypen. Som man kan läsa på https://www.xn--stockholmflyttstdning-l2b.nu/bli-av-med-silverfisk så finns det framför allt två saker man kan göra för att minska risken för att få dem i hemmet. Städa – och torka.

  • Städa. Att du ser en silverfisk behöver inte vara ett tecken på dålig hygien i badrummet. Samtidigt kan en utökad städning göra att dess tillgång på mat stryps. Som nämnt lite högre upp i texten gillar de stärkelse – genom att hålla avloppet rent så gör du badrummet lite mindre trevligt för dem att leva i.
  • Som nämnt lite högre upp i texten trivs en silverfisk väl i varma och fuktiga utrymmen. Genom att se till att göra det så torrt som möjligt, gör du det mindre trivsamt för dem att bo hos just dig. Öka ventilationen och, vid behov, ta in en stor fläkt. Ett torrt klimat i kombination med en strypt tillgång på föda gör att de hellre vill bo någon annanstans.

Andra tips och råd är som följer:

  • Täta sprickor och springor där en silverfisk kan tänkas trivas.
  • Undvik att låta papper, kläder och böcker (där det finns stärkelse) låta ligga framme på golvet under längre perioder.
  • Köp fällor i form av dosor med bete som de äter av.

Lycka till!