Vem behöver en elcykel?

25 aug

Vem behöver en elcykel?

Svaret på frågan är lika enkel som självklar, alla kan ha nytta av en elcykel! En elcykel belastar inte kroppen på samma sätt som en vanlig cykel och du kommer att spara både kraft och tid. Vare sig du ska cykla långt eller bara snabbt till gymmet så kommer du att älska att använda din elcykel. Det säljs 600 000 cyklar i Sverige under ett år och försäljningen bara ökar. Det finns olika typer av elcyklar så det är viktigt att du gör lite efterforskningar så att du väljer en elcykel som passar just dig och dina behov. 

Hur fungerar en elcykel? 

En elcykel är en cykel som har en liten hjälpmotor. Motorerna varierar i effekt men det är viktigt att inte köpa en elcykel med för kraftig motor eftersom man då klassificerar elcykeln som en moped och då är det en helt annan lagstiftning som gäller. När du trampar så sätter motorn till elcykeln igång och du bestämmer själv hur mycket hjälp du vill ha av motorn. På en elcykel finns alltid en liten dosa där du kan reglera hur mycket kraft du vill få ut av motorn. Den slutar dock hjälpa till när du kommer upp i tjugofem kilometer i timmen. 

Vad kostar en elcykel? 

Det säljs rekordmånga elcyklar i Sverige, särskilt eftersom regeringen har beslutat att dela ut en premie på tjugofem procent av ursprungspriset med ett tak på tiotusen kronor. Den billigaste elcykeln kostar cirka sextusen kronor och sedan går priserna uppåt. Man kan hitta elcyklar som kostar över femtiotusen kronor. Om du cyklar långt ska du satsa på en elcykel av bra kvalitet och med en kraftig motor, annars är risken att du blir besviken. När du använder en elcykel ska du givetvis använda hjälm, är du under femton år är det till och med lag på att du ska hjälm. 

Hur fungerar en elcykel i praktiken? 

En elcykel har en batteridriven motor. Det är själva batteriet som du måste ladda med jämna mellanrum. Ofta används litium-batterier som man brukar kunna ladda över femhundra gånger. Batteri och motor har alltid samma spänning. Det brukar ta mellan tre och åtta timmar att ladda batteriet beroende på vilken typ av batteri du har. Om det är kallt ute så bör du förvara batteriet inomhus eftersom batteriet tappar i kapacitet vid lägre temperaturer. Elcyklar är ofta utrustade med skivbromsar som har en mycket effektiv inbromsning.