Så tvättar du dina cykelkläder

25 maj

Så tvättar du dina cykelkläder

Det är alltid klokt att investera i bra cykelkläder. Plaggen bör sitta kroppsnära och täcka dina olika kroppsdelar. Instruktionerna från tillverkarna kan variera från mer extrema som att kläderna ska handtvättas med en särskild tvål och torkas med en mjuk handduk till att de ska tvättas i maskin och kan torktumlas.

Hur pass ofta du behöver tvätta dina cykelkläder är upp till dig, så länge du följer tillverkarens tvättråd. Om du svettas mycket bör du dock tvätta dem efter varje cykeltur. Om dina kläder fortfarande luktar okej efter turen och du försöker spara vatten kan du istället tvätta dem vid behov. Här får du några tips som kan hjälpa dig att ta bättre hand om dina cykelkläder och få dem att fortsätta lukta gott.

Använd tvål

Ett av de enklaste rengöringsmedlen som finns är tvål. Cykelkläder är tillverkade av funktionsmaterial som ska hålla fukten borta från din hy. Om plaggen innehåller rester av tvålar med blekmedel, mjukmedel eller parfym kommer dessa medel att förstöra denna funktion, vilket gör att plaggen inte fungerar som de är tänkta att göra. Därför bör du använda väldigt enkel tvål när du tvättar dina cykelkläder.

Vissa tillverkare rekommenderar att du avhåller dig från att använda flytande rengöringsmedel. Koncentrerade rengöringsmedel är starka grejer, men så länge du först släpper in vatten i tvättmaskinen, sedan tillför rengöringsmedlet och slutligen dina klädesplagg, kommer du få en mildare rengöring av kläderna. Om du har cykelkläder av bomull bör du behandla dessa som vilka andra bomullsplagg som helst, det vill säga använda en tvål som är gjord för bomull och endast maskintvätta plaggen om deras tvättråd indikerar att det går bra att göra det.

Torkning

Värme används vid framställning av de flesta kläder med stretch, vilket gör att lite varmluft kan göra dina cykelkläder gott. Om kläderna är gjorda av bomull bör du dock undvika att torktumla dem och istället låta de fuktiga kläderna torka på en handduk. Hög värme kan dock krympa även de kläder som kan torktumlas och även förstöra elasticiteten. Håll dig därför till låg värme och endast under kortare stunder eftersom kläder av funktionsmaterial torkar väldigt snabbt. Kom ihåg att inte använda mjukmedel på kläderna.