Gör din cykel mer praktisk med hjälp av tillbehör

14 apr

Har man rätt cykeltillbehör blir körningen betydligt mer smärtfri än utan. Särskilt kan det gälla längre cykelturer, där till exempel bra cykelväskor är av hög vikt. Lika gärna kan det dock gälla den som cyklar mycket i storstäder, där en praktisk mobilhållare för GPS kan förenkla vardagen. Kort sagt finns det många olika behov som gör att bra cykeltillbehör behövs. Använder du något av nedanstående?

Gör din cykel mer praktisk med hjälp av tillbehör

Mobilhållare

Cyklister behöver, precis som bilister, ibland använda sig av mobilen under färd. Givetvis bör man inte pilla med mobilen under själva färden, utan den bör snarare användas för GPS exempelvis och ställas in innan turen påbörjas. Som cyklist kompromissar man kanske ännu mer med säkerheten om man pillar med mobilen under färd, än vad en bilist gör. Det beror dock på sammanhang och går såklart att diskutera.

Oavsett är en mobilhållare praktisk. Idag finns många olika modeller som enkelt kan sättas fast på styret. Höljet bör såklart vara vattentätt så att mobilen inte skadas om du stöter på en skur. Vidare kan mobilen till exempel användas för att spela musik eller lyssna på radion medan du cyklar.

Cykelväskor

Ska man ut på en längre tur bör man inte kompromissa med cykelväskorna. De bör vara tillräckligt stora och lättpackade för att få med allt du behöver, men får heller inte vara alldeles för klumpiga. En annan viktig egenskap en cykelväska bör ha är vattentäthet. Under en längre cykeltur kommer du sannolikt att cykla i regn vissa sträckor, och då bör inte din packning bli blöt. En cykelväska av hög kvalitet kommer vara en hjälp på många cykelturer vilket gör det värt att investera i.

Flaskhållare

Perfekt för den som cyklar längre sträckor i taget. En flaskhållare där du kan förvara ditt vatten kan vara räddaren i nöden under en varm sommardag. Tänk på att välja en storlek som du är nöjd med och som passar flaskorna du planerar att använda.

Cykellampa

Enligt lagen ska alla cyklar ha en lykta baktill, som kan visa rött ljus bakåt och som bör vara tydligt synbart på 300 meters avstånd. Även framtill ska belysning finnas, och den ska kunna avge gult eller vitt ljus med en tillräcklig styrka för att cykeln ska kunna ”föras på ett betryggande sätt” i mörker.

Lagen är hård vad gäller cykelbelysning. Således är det inget man bör slarva med. Läs recensioner och omdömen om olika modeller för att hitta en som verkligen håller standarden. Särskilt viktigt är det för den som cyklar mycket i trafik.