Förvalta din PPM

18 aug

Förvalta din PPM

Vi bryr oss alla om vår framtid. Unga oroar sig om studier och jobb medan vuxna som redan är i arbetsvärden tänker på sin pension och livet som gamlingar. Något man kan göra är att kontrollera sin pension. Hur gör man det? Jo, en del av pensionen kallas premiepension och den delen kan du spara i fonder och därmed få den att växa. En PPM advisor kan hjälpa dig. Med andra ord finns det fonder som hjälper dig få lite extra pengar varje månad när du inte jobbar längre. I den här texten berättar vi mer om PPM och hur man förvaltar det.

Vad är premiepensionen?

Premiepensionen utgör tillsammans med inkomstpensionen fundamentet i den så kallade pensionspyramiden. Utöver denna allmänna pension, som betalas ut av staten, kan pyramiden också bestå av tjänstepension och eget pensionssparande. Av de 18,5 procent av lönen som varje år sätts av till din pension, går 2,5 procent till premiepensionen. Anledningen till att premiepensionen ofta kallas PPM, är att det tidigare fanns en myndighet vid namn Premiepensiosmyndigheten som ansvarade för frågor som gällde just premiepensionen. Sedan den 1 januari 2010 är det istället Pensionsmyndigheten som har hand om även premiepensionen.

Ta hjälp av en advisor eller förvalta på egen hand

Dina premiepensionspengar placeras i fonder och du kan själv sätta ihop en fondportfölj utifrån de fonder som går att välja. Om du inte är särskilt intresserad av fonder och aktier, kan du istället låta en PPM-advisor ta hand om förvaltningen av din premiepension. Det finns flera olika företag som erbjuder förvaltningstjänster särskilt inriktade mot just PPM-kunder och advisorer som är experter på sitt område.

Om du hellre förvaltar ditt PPM-konto på egen hand, kan du logga in på Pensionsmyndighetens webbplats och administrera dina fonder därifrån. På myndighetens webbplats kan du också göra egna prognoser för den pension du i framtiden kommer att få. Du kan välja att ha maximalt fem fonder och kan när som helst ändra fördelningen mellan dessa, eller byta till andra fonder. Om du inte väljer några fonder kommer pengarna att placeras i Statens årskullsförvaltningsalternativ, en fond som staden förvaltar och tar hand om.

Då premiepensionen endast utgör 13,5 procent av den totala allmänna pensionen, finns möjligheten att, om du vill, ta ut svängarna lite och öka risken. En ökad risk innebär en högre potentiell vinst men samtidigt en ökad risk för förlust. Om du vill ha en stabil värdeutveckling, bör du välja fonder med en lägre risk. Om du istället vill satsa på en bättre värdeutveckling på lång sikt, och är beredd att ta den ökade risken, kan du välja fonder som har en högre risk.

Advisor PPM är en garanti för långsiktig och hållbart pensionssparande.