Lykos historia – något som många inte vet om

23 aug

Lykos historia – något som många inte vet om

Lyko.se startade officiellt 2003 men har en mycket längre historia än det. Namnet Lyko kommer frpn en polsk familj och deras historia är sammanflätad med företagets historia. I den här texten berättar vi mer om vägen till skönhetsföretaget Lyko.se.

En lång väg till Lyko.se

Resan börjar i ett mörkt kapitel av världshistorien: En ung, nyutbildad frisör från Polen, med namnet Frans Lyko, hamnade i början av andra världskriget i ett koncentrationsläger. Frans hade tur, han överlevde de sex åren tills han på slutet av kriget fick befälet att marschera norrut med de andra fångarna i lägret. Tyskarnas hemliga plan var att de skulle marschera till båtar i östersjön som sedan skulle sänkas. Allt för att tyskarna kunde sopa igen spåren av sina krigsbrott. Det blev dock inte som de ville: En morgon när fångarna vaknar efter att ha vandrat 200 kilometer är alla tyskar borta. Frans hade överlevt hela kriget och något av de värsta som kan hända en människa och mycket tack vare att han var frisör. Hans yrke gjorde att nazisterna hade användning för honom i lägret och det var det som räddade honom. Som krigs- och lägeröverlevare får han valet efter kriget att återvända eller åka till USA; Canade eller Sverige. Han väljer Sverige och hamnar i Dalarna där han jobbar som frisör tills hans 1952 startar sin egen salong. Det var början till Lyko.se.

Frans son tar vidare traditionen men hade även ett intresse för datorer. Han var före sin tid och bestämde sig år 2003 sig för att visa upp alla produkter som de säljer i salongen på en hemsida och Lyko.se har startats. Webbsidan är mycket enkel och presenterar bara de 80 olika hårprodukter som finns på den fysiska salongem. En av produkterna som visas upp är det vid tillfället sällsynta Australiensiska vaxet fudge shaper. Plötsligt börjar förfrågningar komma in via mail från hela landet med önskemål om att få vaxet hemskickat. Rita packar varorna i lunchrummet på salongen mellan klippningarna och beställningarna skickas mot postförskott.

Lyko.se idag

Så här började Lyko.se och idag är företaget ledande inom skönhetsindustrins e-handel. Lykos.se har gått från att vara ett hobbyprojekt till att bli en affärsverksamhet med cirka 400 anställda och ledande inom Sverige som återförsäljare av professionella hårvårdsprodukter och frisörtjänster. Lyko är en av nordens ledande återförsäljare inom hårvård och skönhet. Vägen var lång för Frans Lyko men företaget har definitivt lyckats.