Välj passande rökdetektor

27 dec

Välj passande rökdetektor

I alla hem bör det finnas rökdetektorer (brandvarnare). Men vilken modell ska köpas? Det beror delvis på hur stort man bor och vilken nivå av säkerhet som önskas.

Steg 1 – De billigaste och enklaste

Anser du att priset är det viktigaste ska du välja en rökdetektor som går på batteri och som piper när en viss mängd rök uppstår. Det är dessa modeller som varit vanligast i hemmen under många årtionden. Billig och enkel. Dessutom kan de användas var som helst då ett 9V batteri är det enda som krävs.

Steg 2 – Uppkopplad rökdetektor

Genom att välja uppkopplad rökdetektor skapas nästa steg av säkerhet. Dessa är uppkopplade på valfritt wifi som finns tillgängligt. Genom denna uppkoppling kan de både skicka meddelanden till andra enheter inom samma system samt till appar.

Genom dessa kommunikationsmöjligheter kan en större säkerhetsnivå nås. Sekunden efter att en enhet har upptäckt rök kommer detta kommuniceras ut till alla rökdetektorer som finns i bostaden. Man kan exempelvis ha en detektor i köket, en i förrådet, en i garaget och en i källaren. Var man än befinner sig så kommer dessa att larma – även om branden uppstått i ett annat rum.

Du kommer även bli informerad om larmet om du inte befinner dig hemma. Detta via en app där man kan se vilken rökdetektor som lösts ut. Har man en detektor som även kan visa temperatur är det enkelt att se om röken har skapats av eld eller av annan orsak.

Steg 3 – Uppkopplad rökdetektor mot larmcentral

Det säkraste alternativet är att välja uppkopplade rökdetektorer och ha att abonnemang kopplat till en larmcentral. Det som sker i detta fall är följande:

  • Rökdetektor upptäcker rökutveckling

Detektorn kommer att larma med ljud eller röstsignal.

  • Kommunikation till andra enheter

Inom någon sekund har övriga enheter i larmsystemet aktiverats vilket innebär att även dessa larmar om brand. Däremot brukar detta ske med annan signal så man lättare kan identifiera vilken som är den primära larmenheten.

  • Kommunikation med larmcentral

Har man även inkopplad larmcentral kommer de att få meddelande om att rökdetektorn aktiverats. De kan se på bilder från kameran, tillkalla väktare och/eller brandförsvaret samt ringa till ägarna av larmsystemet. 

De flesta som har uppkopplade rökdetektorer mot larmcentral har även inbrottslarm kopplat på samma sätt. Detta för att skapa en tydlig säkerhet med uttryckning av väktare om larmet skulle gå.