Vad innebär åderbråck?

30 sep

Vad innebär åderbråck?

Nästan alla vuxna har ådernät eller någon synlig ven på benen. Det kan upplevas som estetiskt störande, men är helt ofarligt. Hos tjugo till trettio procent utvecklas det till tydliga åderbråck med svullnader på venerna. I vissa fall ökar problematiken när bråcken är kopplade till besvär som trötthet och svullnad i benen. Det kan även uppstå klåda och sår i närheten av bråcken.

Varför uppstår åderbråck?

När blodet ska pumpas tillbaka till hjärtat från fötter och ben finns det klaffar i venerna som ska förhindra att blodet rinner tillbaka nedåt. Om de här klaffarna försvagas samlas blodet i mindre pooler i venerna som då syns som blåaktiga svullnader. De här poolerna ökar belastningen på venernas väggar. Med stigande ålder avtar elasticiteten i venerna och därmed ökar risken för att bråck uppstår och att problem som är relaterade till dem ökar

Ofarliga symptom

Synliga bråck är i regel inte farliga. De kan kopplas samman med en känsla av trötta och tunga ben. Med en vila på 15 – 20 minuter med benen i högläge kan problematiken var borta.

En viss svullnad i fötterna i samband med tröttheten är också helt normalt.
Ådernät förväxlas ofta med bråck och är helt ofarliga, men kan upplevas mer som kosmetiska bekymmer.

Egenvård

Vid lindriga problem med åderbråck finns det livsstilsförändringar som kan ge lindring.
Motion och rörelse ökar blodcirkulationen. Undvik stillasittande under längre pass. Gör pauser med några tåhävningar och tramp på stället. Undvik övervikt genom att se över diet och motion. Stödstrumpor kan ge avlastning. Vid större problem bör man prova ut kompressionsstrumpor som finns att köpa på apoteken.

I samband med en graviditet kan det utvecklas både ådernät och bråck. De problemen försvinner ofta helt av sig själv efter cirka tre till sex månader.

Läge att söka hjälp

  • Benen känns tunga och trötta trots vila
  • En brännande känsla vid en förstorad ven
  • Muskelvärk och rastlösa ben under nattvilan
  • Svullnad i underbenet och runt ankeln trots vila
  • Sår, eksem och pigmentförändringar i samband med ett bråck

På Hälsocentralen kan man göra en bedömning av problematiken och rekommendera olika förslag till avlastning och lindring. De kan även skriva en remiss till ultraljudsundersökning, där det framgår om problemen är så stora att det behövs medicinska eller kirurgiska åtgärder av något slag.