Vad är ett ankringssystem?

18 okt

Ankare har du säkert hört talas om, men hur är det med ankringssystem? Är du fiskare eller bara gillar båtlivet är det en produkt som kanske kan intressera dig. Det är alltså ett slags båttillbehör som avvänds för just ankring, men hur skiljer det sig från ett vanligt ankare och hur fungerar det? Svaret på dessa frågor finner du i den här texten.

Ankare VS ankringssystem

Ankringssystem

När man kastar ankar från en båt, som det kallas, så sjunker ankaret till botten och håller båten någorlunda på plats med hjälp av en lina eller ett rep. Det är dock inte ovanligt att man driver, sakta men säkert, samt att båten snurrar runt och ändrar position. Det kan upplevas som besvärligt och störande, speciellt bland dom som fiskar på en mer avancerad nivå.

Med ett ankringssystem kan man slippa detta besvär – den stora skillnaden är nämligen att båten kommer att ligga helt stilla på den plats som man har valt ut. Detta genom att ett ankringssystem består av ett slags teleskopiskt spjut som skjuts ner i botten och därmed håller båten mer eller mindre helt stilla.

Bra eller onödigt?

Ett ankringssystem kostar en del pengar och man kan ställa sig frågan om det är en bra eller onödig produkt, och om det är något man verkligen behöver. Svaret kan vara både ja och nej. Systemen lämpar sig främst för grundare vatten så det är såklart en förutsättning att det är på sådana man befinner sig för att man ska ha nytta av produkten.

Ett av dom märken som säljer ankringssystem finns med olika ankringsdjup:

  • 2,4 meter
  • 3 meter
  • 3,6 meter
  • 4,6 meter

Observera att detta bara är ett exempel men eftersom systemet består av ett spjut och inte en lina så kan man alltså inte ankra på djupare vatten.

Till fördelarna hör bland annat att man kan ankra snabbt och smidigt och att man slipper trassliga rep och linor. Man har heller inget som stör bakom båten – man behöver inte oroa sig för att fiskedragen ska haka fast i ankarlinan och man kan dessutom ta upp och ned spjutet utan att behöva anstränga sig fysiskt. Systemet styrs nämligen av en fjärrkontroll, eller i vissa fall genom Bluetooth och mobiltelefon. Det är alltså ett ganska avancerat tillbehör, som vissa tycker är bra medan andra klarar sig utan ett.