Sträckfilm – när du vill frakta något ömtåligt

20 dec

Behöver du frakta någon kär ägodel men är rädd att den ska skadas eller gå sönder? Om du förpackar den i sträckfilm minskar risken rejält, och du kan tryggt skicka iväg vad du vill. Här berättar vi vilken sträckfilm du ska välja och hur du går till väga. Det finns både maskinsträckfilm och handsträckfilm, men om det handlar om en mindre vara som du ska förpacka i hemmet kan du använda dig av en handsträckfilm. Det är den som används för manuell inplastning av mindre varor. Själva sträckfilmen är densamma som för maskinsträckfilm, det är bara sättet att plasta in som skiljer sig åt. Sträckfilmen fungerar på så vis att den sträcks ut, som hörs på namnet, och när den sedan återgår till sin ursprungliga längd så omsluts varan du förpackat mycket väl. Det är svårt att uppnå samma omslutning om du förpackar varan i ett mindre elastiskt material.

Vilken slags sträckfilm ska du välja

Om det du ska förpacka behöver ventilation, bör du välja en sträckfilm med hål i. Det kan till exempel röra sig om förpackning av vissa livsmedel, såsom frukt och grönsaker. Då är det mycket viktigt att de får ventilation. Om det inte är fallet kan du oftast använda vanlig sträckfilm. Säkrast är dock att berätta i affären om vilken typ av vara du ska förpacka så kan de hjälpa dig välja. Ett nytt alternativ är fibersträckfilm. Den används för förpackning av samma varor som traditionell sträckfilm, men den har vissa fördelar och finns både som handsträckfilm och maskinsträckfilm. Den främsta fördelen är att den är mycket lättare samtidigt som den är precis lika hållbar. Att rullen är lättare gör förstås att det blir enklare att packa in varorna.

Var kan jag köpa sträckfilm

Sträckfilm är lätt att få tag på. Det finns i de flesta hobbyaffärer och i många olika varianter. Du kan alltid höra av dig till en återförsäljare av sträckfilm eller besöka en butik och berätta vad du behöver använda sträckfilmen till, så kan de hjälpa dig hitta den sträckfilm som passar bäst för ditt ändamål, och så får du en sträckfilm med den tjocklek, styrka och ventilering som du behöver.

Vi hoppas att du efter att ha läst detta vågar skicka dina ömtåliga varor, och att du känner dig trygg med att sträckfilmen gör sitt jobb.