Polyuretan – många användningsområden

17 apr

Polyuretan är ett slags plastmaterial som finns att tillgå i många olika utföranden. Under tillverkningen av det här materialet kan man skräddarsy slutresultatet för att bestämma om plasten ska vara hård, mellanhård eller mjuk. Man använder polyuretan till en rad olika saker och inom många områden. Till exempel är det väldigt vanligt att isolera kylskåp och frys med polyuretan. Då plasttypen går att tillverka i olika konsistens är det också vanligt förekommande som stoppning i olika möbler, då som skum. Många madrasser är exempelvis fyllda med polyuretan.

Vilka egenskaper har polyuretan?

Materialet har en bra motståndskraft mot slitage och daglig nötning. Det kan även användas under en konstant extrem kyla eller extrem värme (cirka minus 40 grader Celsius upp till 80 grader plus.) Eftersom polyuretan inte påverkas av ämnen som förekommer mycket inom industri, som exempelvis bensin och olja, så har det hittats många användningsmöjligheter för att ta vara på detta.

Mångsidigt material

Eftersom polyuretan tillverkas av tre grundmaterial, polyoler, isocyanater och kedjeförlängare går det att blanda ut grunden med olika ingredienser för att skapa olika slutprodukter. Detta är något som gör just polyuretan så originellt och en anledning till varför det går att använda till så många olika saker. Några olika slutprodukter av polyuretan är bland annat skum, kompakt eller TPU. Skum går också att variera och kan vara såväl flexibelt, styvt eller mellanhårt och används i regel som isolering men också i möbler, som i sängar, soffor och sätena i bilen. Kompakt polyuretan är i regel mer vanligt inom industrin och kan då användas vid tillverkningen av möbler. TPU, en förkortning för Termoplastisk Polyuretan, är ett mer formbart och flexibelt material som är otroligt användbart i fordonsdetaljer, sportartiklar och även inom den medicinska industrin.

Köp in polyuretan online

Polyuretan förkortas ofta PUR och är ett hållbart och tåligt material med ett brett användningsområde. Polyuretan är något du kan beställa till företaget via nätet. Det finns många olika företag som erbjuder alla olika typer av polyuretan. Det går även ofta att få skräddarsydda lösningar som passar verksamheten så bra som möjligt. Det är till exempel populärt för sin ljuddämpande effekt när det gäller produkter med vapen- och skottlossningsljud.