Hur går det till när man får tandimplantat?

17 apr

Hur går det till när man får tandimplantat?

Det finns många orsaker till att ett tandimplantat kan behöva göras. Det kan till exempel vara på grund av tandlossning, skada eller långt gången karies, som gör att en eller flera tänder behöver avlägsnas. Ett tandimplantat gör inte bara att man återfår tuggfunktion och det rent praktiska, utan man återfår även estetiken. Om någon av framtänderna ersätts, kan det göra en stor skillnad för patientens mående.

Idag, inte minst sedan privatiseringen, så finns det mängder av kliniker att välja mellan. Om du bor i en större stad som Stockholm eller Göteborg till exempel (speciellt i Stockholm), så kan du välja och vraka bland de kliniker som du tycker ger dig bäst bemötande. Ett tandimplantat är en ganska krävande behandling, och behandlaren skicklighet och omdöme är avgörande för hur slutresultat blir.

När du ska göra ett tandimplantat, så får du först träffa en tandläkare för konsultation. Här sätter ni er ned och pratar igenom behandlingen. Hur ser förutsättningarna ut? Vad kan du som patient förvänta dig? Under konsultationen kan du passa på att ställa djupgående frågor om behandlingen – en duktig tandläkare kommer att ge dig svar på funderingarna.

Inför ingreppet får du lokalbedövning, innan tandläkaren viker upp tandköttet och borrar hålet där implantatet ska monteras. En skruv av titanium fästs och fixeras, varpå det måste ges tid att växa fast. Det här brukar ta omkring 8 – 12 veckor, men det kan gå lite fortare eller långsammare än så.

När det har växt fast så kommer en avgjutning att göras runt implantatet. Det här fungerar sedan som en ”bas” för att kunna tillverka den nya tanden. Här måste tandens färg och form anpassas för att se bra ut tillsammans med de befintliga tänderna. Om det här görs rätt, så är det nästan omöjligt – åtminstone för ett otränat öga – att se skillnaden mellan ett tandimplantat och en vanlig tand.

Som nämnt lite högre upp har du, efter privatiseringen, goda möjligheter att välja den tandläkare som du tycker ger dig bäst bemötande. I en storstad som Stockholm har du ofta flera kliniker inom en kort radio, som kan ge dig tandimplantat.

Besök www.tandimplantatstockholm.nu för mer information.