Billigaste mobilabonnemang hittas om…

4 aug

Är priset det som är allra viktigast? Att hitta billigaste mobilabonnemang handlar både om att jämföra olika operatörer och att minska antalet förmåner som ingår.

Du minskar surfmängden

Det som primärt avgör priset på ett mobilabonnemang är hur stor surfmängd som ska ingå. Det finns exempelvis flera operatörer som erbjuder pris på under 100 kr per månad – men då ingår vanligtvis bara 2 – 3 GB. Den som istället vill kunna surfa 20 GB per månad kommer behöva betala en betydligt större summa. Billigaste mobilabonnemang nås alltså genom att hålla nere surfmängden vilket exempelvis kan göras genom att använda WiFi så mycket som möjligt. Detta både hemma och i offentliga miljöer.

Du utnyttjar erbjudanden

Det är mycket vanligt att mobiloperatörer erbjuder så kallade välkomsterbjudanden. Det kan exempelvis vara:

 • Få halva priset under de tre första månaderna
 • Få 20 GB extra i pott

Med 20 GB extra i surfpott kan ett abonnemang med låg surfmängd tecknas och denna pott istället användas löpande.

Utnyttja student- eller pensionärsrabatt

Det är även vanligt att operatörer erbjuder student- och pensionärsrabatt. Det kan innebära att abonnemanget är lite billigare än annars alternativt att mer surf ingår till ordinarie pris. Det är däremot inte alla operatörer som erbjuder denna rabatt. För studenter och pensionärer kan det vara ett sätt att nå billigaste mobilabonnemang.

Du byter operatör en gång per år – minst

Som visas ovan erbjuder många operatörer välkomsterbjudanden. Eftersom det är så lätt att byta operatör kan detta utnyttjas genom att exempelvis byta operatör en gång per år. Detta enbart för att nå välkomsterbjudandet. Ofta gäller att dessa erbjudanden inte kan utnyttjas av någon som haft operatören under de senaste 12 månaderna.

Andra vägar till billigaste mobilabonnemang

 • Anslut dig till familjeabonnemang
  Med familjeabonnemang uppstår en kostnad för mobilabonnemanget utifrån surfmängd. Därefter en fast kostnad per person som ska vara med i detta familjeabonnemang. Den sistnämnda avgiften är däremot generellt mycket låg. För en stor familj kan det alltså vara mycket lönsamt att ha ett stort familjeabonnemang gemensamt istället för att varje person ska ha ett eget.
 • Ring och fråga
  Ring din nuvarande operatör och fråga om de kan ge ett förbättrat avtal. De stora operatörerna brukar kunna erbjuda något extra för att behålla sina kunder hos dem. Att fråga kostar inget.
 • Jämför
  Ta för vana att jämföra ditt nuvarande abonnemang mot andra alternativ en gång per år. Kanske är det värt att byta? Det tar en liten stund men att hela tiden ha billigast mobilabonnemang innebär att stora summor kan sparas varje år.